Wasvoorschriften

 

WASVOORSCHRIFTEN EN ONDERHOUDSTIPS


WASSEN NEUTRAAL

WASSEN


BLEKEN

BLEKEN


DROGEN NEUTRAAL

DROGEN


STRIJKEN NEUTRAAL

STRIJKEN


PROF REINIGEN NEUTRAAL

PROF. REINIGEN

WAS 30°

30°
Normaal
programma

BLEKEN

 

Alle bleek-
producten
toegelaten

DROGEN 2

Droogtrommel
normale cyclus

STRIJKEN 3

Heet
Max.200°C

P

Professioneel
droog-
reinigen

WAS 30-

30°
Beperkt
programma

DROGEN 1

Droogtrommel
lage
temperatuur

STRIJKEN 2

Warm
Max.150°C

P-

Professioneel
droogreinigen
Mild proces

HANDWAS

Hand
was

NIET BLEKEN

Niet
bleken

NIET DROGEN

Niet
trommeldrogen

STRIJKEN 1

Matig
Max.110°C

GEEN P

Geen
professionele
droogreiniging

NIET WASSEN

Niet
wassen

PLAT DROGEN

Plat drogen

NIET STRIJKEN

Niet
strijken

F

Professionele
natreiniging

 

Het etiket geeft een aanduiding over de maximale behandeling die het artikel, waarop het is aangebracht, mag ondergaan. De getallen geven de hoogst toegelaten was temperaturen in °C aan; deze NIET overschrijden.
Voor de wasprogramma’s met beperkt programma, de machine maar half beladen, zorgen voor een hoge vlotverhouding met verminderde was-en zwierbewegingen.

Was bij voorkeur met een vloeibaar wasmiddel en keer alles binnenstebuiten, overlaad de wasmachine niet en haal de natte  was onmiddellijk uit om te drogen !

Het kan gebeuren dat jeans of inverfbroeken “uitbloeden” : was deze broeken steeds apart, binnenstebuiten en voeg bij het laatste spoelwater een beetje azijn.

Linnen, een zomers verhaal.

 

Linnen wordt vervaardigd uit vlas, meer bepaald uit de schors van de vlasplant. Als natuurlijk product is linnen een zeer sterk weefsel dat erg aangenaam is om te dragen, maar wel gemakkelijk kreukt. Typisch voor linnen weefsel zijn de iets dikkere structuren en noppen.
Naargelang de samenstelling gedraagt linnen zich anders. Gemengd met bijvoorbeeld viscose, kreukt het minder.

HANDWASOFWAS 30°OFNIET WASSEN NIET BLEKEN NIET DROGEN STRIJKEN 1 P


Wol. Help moeder natuur een handje.

Wol is een natuurlijke, kreukherstellende vezel, afkomstig van diverse dieren: schaap, konijn, lama, enz. daarom  zijn er ook heel wat wolmengelingen mogelijk. Wanneer wol met viscose wordt gemengd, gaat de stof soepeler aanvoelen. Een mengeling van polyester en wol verhoogt dan weer de wasbaarheid van het kledingstuk.

NIET WASSEN NIET BLEKEN NIET DROGEN STRIJKEN 1 P


Viscose. Altijd handig.

De grondstof voor viscose is de uit hout afkomstige cellulose, dat wordt opgelost tot een dikke stroperige vloeistof, waaruit een draad wordt gesponnen. Viscose is een heel soepel weefsel. Nat kan het echter wel snel scheuren. In het algemeen wordt viscose vooral gebruikt in samenstellingen met onder andere linnen, wol, enz. 100% viscose was je liefst met de hand in een lauw sopje van max. 30°C met wolwasmiddel. Niet wringen en strijken bij lage temperatuur.

WAS 30°OFNIET WASSEN NIET BLEKEN NIET DROGEN STRIJKEN 1 P


Tricot. Een verhaal apart.

Tricot is een gebreid kledingstuk. Door zijn specifieke structuur is het soepel en elastisch, maar het raakt wel makkelijk zijn vorm kwijt. Daarom is het noodzakelijk om tricot pulls of gilets plat te drogen.

HANDWAS NIET BLEKEN NIET DROGEN PLAT DROGEN STRIJKEN 1


Katoen. Dankbaar, doch wel even opletten.

Katoen is afkomstig van de katoenplant. Het is erg aangenaam om dragen en in het algemeen gemakkelijk te onderhouden: machinewas op voornamelijk  30°C.  Toch kan je ook hier jouw voordeel doen met volgende tips. Was een katoenen kledingstuk met een vloeibaar wasmiddel, binnenstebuiten en afzonderlijk (voor donkere kleuren).Overlaad de trommel niet en laat de natte was niet zitten in de wastrommel. Als je jouw katoenen kleren uit de droogkast haalt voor ze helemaal droog zijn, zullen ze makkelijker strijken. Droog katoenen kledij ook niet te warm; zo voorkom je krimpen.

Jeansstof wordt geverfd met indigo kleurstoffen en kan dus ontkleuren (op andere kledingstukken, lichaamsdelen, zetels…. ) ook wel “uitbloeden” genoemd.  Was jouw jeans dus altijd apart, binnenstebuiten gekeerd en voeg een beetje azijn aan het laatste spoelwater toe. Probeer nooit vlekken plaatselijk te verwijderen.

WAS 30° NIET BLEKEN NIET DROGEN STRIJKEN 1 P


Speciale stoffen. Extra zorg.

Synthetische weefsels zoals polyester, polyamide, lycra, enz. worden in hoofdzaak gebruikt samen met natuurlijke vezels, om het comfort ervan te verbeteren. Ze hebben heel wat voordelen: ze zijn kleurvast, kreukvrij en duurzaam. Ze zijn echter wel erg gevoelig voor warmte. Je wast ze dus best op maximum 30°C.

Synthetische weefsels strijk je bij lage temperatuur, zonder stoom. Stretch stoffen verhogen dan weer het draagcomfort van jouw kleding. Je kan deze kledingstukken terug in vorm brengen door ze regelmatig te stomen. Ze mogen niet in de droogkast omdat je dan riskeert dat ze gaan krimpen.

WAS 30° NIET BLEKEN NIET DROGEN STRIJKEN 1 P


Handwas.

De wasmachine blijft één van de veiligste was methodes. Het water blijft steeds op een constante temperatuur; jouw wasgoed wordt niet gewrongen of gewreven en goed gespoeld. Als je ervoor kiest om een kledingstuk met de hand te wassen, hou dan zeker rekening met volgende elementen:

  • Lees goed de raadgevingen op het etiket, zeker in verband met het behoud van de kleuren.
  • Gebruik lauw water en zorg ervoor dat het waspoeder eerst volledig is opgelost.
  • Laat het kledingstuk niet in het zeepsop weken.
  • Stop tricot niet in de centrifuge. Tricot kan je wel vochtig strijken of met de hand terug in vorm brengen.
  • Rood ontkleurt altijd. Voeg een beetje azijn toe bij het laatste spoelwater.
  • Sorteer uw kleding per kleur.
  • Laat een kledingstuk nooit in volle zon drogen.
Deze tips zijn gebaseerd op onze jarenlange ervaring,  zijn louter informatief en bedoeld om u op weg te helpen. Wij raden u aan steeds de wasvoorschriften op het voorgeschreven waslabel te volgen. Zilton bvba kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor verkeerde behandelingen. 

Onderhoudstips

Uw kledingstukken gaan langer mee als u
er zorg voor draagt.

Service

Zilton bvba
Kortrijksestraat 8-10
B – 8850 Ardooie
Email: info@zilton.be
Tel: +32 51 740 110
Fax: + 32 51 74 67 97
Maandag tot vrijdag: 8u - 16u45

naar omhoog